вівторок, 28 березня 2023 р.

Перевтілюйся! Стань актором креативного театру!

На вулиці Пушкінській знов лунає старовинний вальс. І сьогодні відчинені двері краєзнавчого театру книги «Аркадія». Саме в березні виповнюється 21 рік з дня його заснування. 

Ініціаторами створення театру були працівники нашої бібліотеки: Ельвіра Радченко, Тетяна Данилевич і Любов Пєсковець. 

Традиційно кожну зустріч у цьому театрі розпочинали зі слів:

Я запалю свічу і подивлюся в зал, 

Я зрозуміти хочу, що поєднало нас,

Може, сила слів, музика чи краса -

Творчість, що надихає, знов поєднала нас.

Сто років тому в нашому місті існував клуб відпочинку, де для своїх активістів влаштовували бали, вечори в саду-театрі «Аркадія» та в інших мальовничих місцях Житомира. Сад-театр «Аркадія» був літнім, з відкритою глядацькою залою, розташовувався він по вулиці Київській, де нині знаходиться «Спартак-арена». 

Валентин Грабовський у своїй поезії «Вечір квітів» так описував цей факт:  

В Житомирі є добрий звичай:

Коли прогримить перший грім,

Збиратись на вечорі квітів

В квіткових костюмах усім.

Танцюють на вечорі в парі,

Пливуть у одному човні

Троянди і мак світозарні,

Лілеї й тюльпан вогняні.

Працівники бібліотеки, дізнавшись про існування саду-театру, вирішили відтворити дещо подібне на теренах нашої бібліотеки. Завідувач відділу соціокультурної діяльності та естетичного виховання дітей Житомирської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва Тетяна Данилевич зіграла в цьому театрі понад 100 ролей. За авторськими сценаріями Любові Пєсковець створені вистави на основі краєзнавчих творів, а також творів українських та світових класиків. І сьогодні стати актором театру має змогу кожен бажаючий. 

Одні з найяскравіших театралізацій були присвячені творчості митців нашого міста - Світлани Соболевської, Лариси Бойко, Світлани Штатської, Марії Пономаренко, Миколи Зіновчука, Віктора Васильчука, Галини Цепкової, Марії Павленко, Марії Рудак, Олександра Ходаковського, Івана Сльоти.


У цей же час була створена і літературно-мистецька вітальня «Свічадо», великий внесок у діяльність якої зробила бібліотекар Людмила Туровська. При бібліотеці також працює театр-студія «І-грайлик», де за дитячими сценаріями створюються театральні вистави із застосуванням ляльок-маріонеток. 




Ми пишаємось нашим колегою, художником Дмитром Раковим, який долучається до роботи театру-студії, а також зіграв у одній з кінострічок роль Оноре де Бальзака.

Люблять підлітки відвідувати і соціальний театр «Лабіринт». Одними з найяскравіших тренерів якого є наші партнери – автор і виконавиця власних пісень, фольклорист Світлана Смірнова та художниця, керівник гуртка «Юний дизайнер» Житомирського Центру творчості дітей і молоді Катерина Дацун. 

Бібліотека вітає наших талановитих колег, партнерів і всіх служителів та шанувальників театру зі Всесвітнім днем театру. Наше місто має давні театральні традиції. Тут грали видатні майстри сцени. Сьогодні житомирські театри гідно тримають планку, передаючи досвід іншим регіонам. Бажаємо представникам театру наснаги та натхнення, творчих злетів і ще більше вдячних шанувальників. 

До знакової дати оформлена тематична книжкова поличка «Вони жили театром».




Немає коментарів :

Дописати коментар