вівторок, 30 грудня 2014 р.

Свято Дідуха в бібліотечному "містечку Майстрів"

Кожне свято має свою символіку й атрибутику, але важко уявити собі Новий рік без гарно прикрашених ялинок.
 Далеко не всі українці знають, що колись наші пращури прикрашали свої оселі на різдвяно-новорічні свята Дідухом. Саме він виконував роль сучасної ялинки.
 Виготовляли Дідуха з обжинкового або зажинкового снопа.
Під час його створення, кілька житніх або пшеничних пучечків, обв'язаних кольоровою стрічкою або стеблинами, складали докупи, і виходив вичурної форми Дідух.
Увечері перед Різдвом господар, зодягшись у святкове вбрання, йшов до клуні або в комору, поважно брав Дідуха й урочисто вносив до хати. Його ставили здебільшого на покуті, де він перебував протягом тижня.  Присутність Дідуха привносила в родину святочність, затишок і врочистість.

Щоб завітав і до наших домівок традиційний Дідух - національний символ свого родоводу, в бібліотеці майстри декоративно-ужиткового мистецтва під керівництвом Анни Івченко влаштували свято "Дідух нашої оселі".
Майстер-клас по створенню Дідуха провела родина Олексія Пшеничнюка.
Цікавими ідеями, як прикрасити свої домівки під час новорічно-різдвяних свят, з читачами бібліотеки поділились майстрині Обласної мистецько-культурної спілки народних майстрів "Мистецьке Полісся".   
Велике задоволення отримали учасники свята від виступу Сергія Миколайовича Соловйова, ляльковода, художника-сценографа та його "вихованців", акторів-ляльок "Маленького театру ляльок".
Сергій Соловйов є одним із перших членів Обласної мистецько-культурної спілки народних майстрів "Мистецьке Полісся". 
Присутній на святі поет і композитор Костянтин Куліков доповнив атмосферу "містечка Майстрів" авторьскими та різдвяними піснями.

Немає коментарів :

Дописати коментар